Reggeli sült baconnel és tojással, ebéd baconbe göngyölt szűzpecsenyével vagy B menüben juhturós sztrapacska pirított baconnel? Mindegyiket imádjuk és ennél még jóval több ételünket teszi tökéletessé ez a szalonna. Kíváncsiak voltunk a bolti választékra, ezért vaktesztekjtük most a 15 országosan kapható szeletelt bacont! Melyik lett a tesztgyőztes? Lássuk!

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV NEM SZABÁLYOZZA KÜLÖN A BACON-T

A Magyar Élelmiszerkönyv sózott, füstölt, sózott-pácolt és sózott-pácolt-füstölt-főtt, továbbá sült szalonnákat, valamint angolszalonnát különböztet meg. Előállításuknál megengedett a gyorspác és a füstaroma is. A hagyományos pácolás során a húskészítményt tartósítják, íz- és megfelelő szín elérése céljából étkezési sót, nitriteket vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás abban különbözik a hagyományos páctól, hogy itt a húskészítmény egyes alapanyagaiba, szöveti részekbe a páclevet vákuum alatt, vagy fecskendezéssel juttatják be.

Attól függően, hogy a sertés melyik részéről hasítják, a szalonna testtáj szerint lehet: toka-, hasaalja-, háta- és oldalszalonna. A császárszalonnát ez utóbbiból készítik, lehet füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, pácolt sült, húsos szalonna. Táblásként, darabolva, szeletelve és csíkozva is megtalálható. A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrős, húsos szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, valamint csíkozva és szeletelve is kapható. A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb. (elelmiszer.hu)

 

A TESZTELÉS MENETE

Az országos láncokban (ALDI, COOP, CBA, REÁL, LIDL, TESCO, SPAR, PENNY, AUCHAN) kapható, füstölt, szeletelt és pácolt baconöket szereztük be a tesztre. Főtt-szeletelt változat is van, de ezeket most nem vakteszteltük, hiszen más az állaguk.

A sütést indukciós tűzhelyen végeztük, közepes fokozaton, 6 perc hosszan minden bacon-nél. A sütő edény magas minőségű, vastagabb aljú serepnyő volt, már előmelegítettük, amikor beletettük a baconöket. Fél percenként megfordítottuk a szalonnaszeleteket. A zsírt leszűrtük és így készítettük ki vaktesztre a szalonnaszeleteket, sorszámozott tányérokra, tehát a kóstolók nem tudhatták, hogy melyik bacon-t kóstolják.

Az illatot sütés előtt is értékeltük.