Az egyik legnépszerűbb gyümölcs ital a 100%-os narancslé, ami természetes C-vitamin forrás és támogatja az emésztést is. Ezért vakteszteltük most ezeket a narancsleveket!

bor1_90.jpg

 

A NARANCSLÉ KÉSZÍTÉSI FOLYAMATA

Szüretelés után a narancsot válogatják, mossák, majd felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lé kinyerés hatékonyságának növelése érdekében, mellyel 10-15 %-kal több lé nyerhető ki. Majd nagy teljesítményű présekbe kerül, ahol a lé kihozatal elérheti a 75%-ot is. A kipréselt levet megtisztítják, majd többfokozatú vákumbepárlókba vezetve besűrítik.

A vákuum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sűrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezőtlen oxidációs (romlási) folyamat. A besűrítés folyamán elkerülhetetlen valamennyi vitaminveszteség, mely különösen érinti a C-vitamint, amit később visszapótolnak a késztermékhez.

A legújabb berendezések aromakinyerővel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit fogja fel a kezdeti szakaszban. E tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a narancslé a saját eredeti aromakomponenseivel lesz ellátva. A sűrítményeket, amik a magas szárazanyag tartalom miatt természetesen tartósak, hatalmas tartályokban tárolják akár 1 évig is.

Ezeket különböző országokba szállítják, ahol csak a visszahígítás és dobozba töltés történik. A sűrítményhez ioncserélt vizet adnak hozzá és a saját aromát pótolják vissza. Ugyanannyi vizet adagolnak hozzá, mint amennyit korábban elvontak, ezért lesz végül 100%-os narancslé.

Ezután pasztörizálják, fél percig magas hőmérsékleten kezelik a baktériumok kizárása miatt, majd gyorsan visszahűtik, majd dobozolják. Az ipari gyártás ún. aszeptikus technológiával történik, amely szerint teljesen csírátlanítják a tartályokat, csővezetékeket, töltőgépeket, csomagolóanyagokat és természetesen a csomagolandó terméket, így nincs szükség külön tartósítószer hozzáadására. (forrás: tve.hu)

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az  AUCHAN, SPAR, TESCO, ALDI, LIDL, REÁL, PENNY üzleteiben szereztük be.

Most a sűrítményből készült 100% gyümölcstartalmú narancsleveket kóstoltuk.

A teszten részt vett termékek mind 1L kiszerelésű, TetraPack vagy Pet csomagolású.

A kóstolók elé hűtőből kivéve szervíroztuk a narancsleveket, mert felmelegedve olyan ízek jönnek elő, amelyek rontják a gyümölcsös íz intenzitásának megítélését.