A grillezett húsok mellé sokan fogyasztunk friss és könnyed salátákat, amelyek kompenzálják a sültek erősen fűszeres ízét, vagy csípősségét. A mini mozzarellát azért szeretjük, mert nagyon guszta, finom és minden vendégünknek tetszeni fog, látják, hogy ki akartunk tenni magunkért. Éppen ezért csináltuk a vaktesztet, hogy megtaláljuk a legfinomabb mini mozzarellát.

 

A MOZZARELLA TÖRTÉNETE

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

A mozzarella készítése

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából tojás- és zsemlenagyság között, körülbelül 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkedik ki a kisebb darabokat, amelyeket az említett gömböcökre formáznak. Íze semleges. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, hagyományosan frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba. Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).

 

A TESZT MENETE

A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el, most 11-en kóstoltunk.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a mozzarella, ezért vittük a hűtőládánkat az autóban.

A tesztre az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mini mozzarellát megvásároltuk.

img_6285.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket kerestük. Ehhez természetesen a tesztelőkészület is fontos volt. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt, hogy ne melegedhessen fel a sajt, bár 22 C-kon kóstoltunk, de akkor is.