A mozzarella sajt nagyon egészséges, minden korosztály szereti és nagyon sokoldalú a felhasználása. A kis mozzarella gömbök helye vitathatatlan a salátákban, mi is mutatjuk a szicíliai caprese saláta receptjét. Ami után viszont mindenki megnyalta mind a tíz ujját az az olaj bundáskenyér. Mutatjuk az elkészítését, de előbb következzen a Magyarországon kapható 15 féle fior di latte mozzarella sajt vaktesztje!

ÚJDONSÁG A TESZTEN!

A cikkünk végén találod az első élelmiszer teszt videónkat, amiben a tesztfolyamaton túl bemutatjuk az olvadós sajttal töltött olasz bundás kenyér receptjét és a sziciliai caprese salátát is.

A MOZZARELLA

Története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

A mozzarella készítése

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából tojás- és zsemlenagyság között, körülbelül 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkedik ki a kisebb darabokat, amelyeket az említett gömböcökre formáznak. Íze semleges. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, hagyományosan frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba. Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte).

dsc_4305.JPG

 

A TESZT MENETE

A tesztben 12-en vettünk rész. Mivel egy abszolút egészséges élelmiszerről van szó, ezért felkértünk 2 gyerkőcöt is a tesztre (9 éves, 14 éves). Kíváncsiak voltunk, hogy ez az alapvetően édeskés sajt bejön-e ennek a korosztálynak. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a mozzarella, ezért vittük a hűtőládánkat az autóban.

A tesztre az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát megvásároltuk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket kerestük. Ehhez természetesen a tesztelőkészület is fontos volt. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt, hogy ne melegedhessen fel a sajt, bár 22 C-kon kóstoltunk, de akkor is.

Illat: édeskés, friss illatot várunk el egy kiváló mozzarellától és igenis legyen illata, mert a teljesen jellegtelen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utal. A savanykás illat technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményre utal.

Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetességei, enélkül nem is mozzarella.

Íz: édes, tejes, tejszínes ízt várunk. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

A teszt végi videóban bemutatunk 2 tényleg pár perces mozzarellás receptet, ami imádni fogsz és a családod is! Az egyik nagyon egészséges, a másik pedig alkalmas arra, hogy bárkit lenyűgözz vele, főleg ha sütés után egyből felvágod, mert akkor megtörténik a csoda 🙂