Hamarosan itt a Húsvét és főzzük a sonkát! Mi már nagyon várjuk, a felnőttek a finom ételek és a pihenés miatt, a gyerekeknek pedig még ide esik a tavaszi szünet is. A sonka mellé ma már elképzelhetetlen, hogy ne együnk majonézes tormát és szeretjük, ha csíp kicsit, az nagyon megy a fűszeres, füstölt és természetesen főtt sonka mellé. Meg tojás és kalács. Ki mennyi ideig bírja szinte csak ezt enni? Mi napokig és éppen ezért a legfinomabb majonézes tormát választjuk. Hogy Nektek ne kelljen kísérletezgetni, a csapatunkkal vakteszten minden országosan kapható majonézes tormát megkóstoltunk és értékeltünk. Lássuk az eredményt!

MAJONÉZES TORMAKRÉM A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN?

Sem a tormakrém, sem pedig a majonéz elkészítését, kötelező alapanyagait vagy receptjét nem szabályozza a Magyar élelmiszerkönyv.

A tormakrémet reszelt nyers torma, ivóvíz, ételecet, cukor, növényi olaj, só, citromsav, tejfehérje, valamint sűrítő és tartósítószerekkel készítik.

A majonéz elkészítéséhez napraforgóolajat, tojássárgáját, mustárt, cukrot, ételecetet, keményítőt, citromsavat, tejsavat, sűrítőanyagot és antioxidánst (pl. kálcium-dinátriumot) használnak fel.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Mivel a Magyar Élelmiszerkönyv nem adott semmilyen támpontot a termékhez, ezért a hagyományos tormakrém és majonéz paraméterei alapján határoztuk meg az értékelési rendszerünket.

Illat: mivel a torma illata jelentősen intenzívebb a majonézénél, ezért friss tormaillatot várunk a terméktől, az ecet legyen háttérben.

Állag: mivel a jó minőségű majonéz sűrűbb állagú és a tormakrém is csak a víztől és az ecettől lehet híg, ezért a sűrűbb állagot határoztuk meg kiválónak a majonézes tormák esetében. Fontos továbbá a tormakrémbe került torma minősége: nem lehet rágós, nehezen fogyasztható.

Íz: egyértelmű, hogy csak jó minőségű majonézből és tormakrémből lehet finom majonézes tormakrémet előállítani. A majonézes tormában a torma markánsabb ízét a majonéz hivatott lágyítani úgy, hogy édes-savanyú ízharmónia jöjjön létre. A túl sok ecet savanyúvá teszi a majonézes tormát, azonban a fogyasztói elvárás a kellemes édes-savanyú íz felé húz. A csípősség a torma miatt megjelenik, és mi az érezhető csípősséget, pikáns ízt pontoztuk magasabbra.

 

A TESZT MENETE

A teszten 10-en vettünk részt, csak az kóstolt, aki szereti a majonézes tormát. A majonézes tormákat a hűtőből kivéve 6-7 C-on kóstoltuk. Természetesen vakteszt volt, 2 előkészítő már csak a majonézes tormát készítette elő, egyik kóstoló sem tudhatta mely márkák vesznek részt a teszten. A pontozás az előzetesen felállított értékelési rendszer szerint történt.