A kiskertekben most folyik a palántázás. A piacokon elképesztő fajtaválasztékkal találkozunk. Nem mindegy, hogy milyen fajtájú paprikát, paradicsomot, uborkát ültetünk a kertbe, mert az újabb fajták közül egy-kettő meglepetést okozhat a ízetlenségével. Ha van rá lehetőség, válasszuk a hagyományos magyar fajtákat, biztosan nem fogunk bennük csalódni.

Az építkezésünk után végre van idő a kerttel is foglalkozni. Múlt hétvégén füvesítettük az udvart, ezen a hétvégén pedig már a kiskertünkbe ültetjük a magokat és palántázunk is. Sokan otthon nevelik magról a palántákat, de idén erre nekünk nem volt időnk. Majd jövőre.

Nem is kell ezzel sokat vacakolni, kimegyünk a helyi termelői piacra, ahol most van a palánták szezonja. A karfiol kivételével már kaphatóak a palánták. Uborkából, karalábéból, káposztából, padlizsánból, dinnyéből kisebb a választék, sebaj legalább nem kell sokat gondolkodni melyiket vegyük.

Paprika és paradicsom fronton már más a helyzet. Akár 20-50 fajta paprika és 10-25 fajta paradicsom is felbukkanhat a termelőknél. Hogyan döntsünk, melyiket válasszuk? Nehéz eligazodni, mert elég sok fajtának még a nevét se hallottuk, de a termelők esküsznek rájuk, új fajták, Hollandiából. Ez gyökér és levélzöldségek esetén jó hír, de aki igazán finom paprikát és zamatos paradicsomot szüretelne a nyáron, annak inkább a magyar fajtákat ajánljuk.

Nem véletlenül fejlesztették ki ezeket a fajtákat a magyar nemesítők. A mi ízlésünknek és persze az éghajlatnak is jobban megfelelnek. Ha az otthoni zöldségről van szó, akkor nálunk csak az íz számít. Persze a magyar fajták is szép alakúak és színűek, szóval ebben is guszták.

 

PAPRIKA AJÁNLÓ

Cseresznyepaprika

Nagyon divatos a chili manapság, de a csípős kedvelők 95%-nak már a cseresznyepaprikában rejlő erő is elég boldogságot ad. Ajánlott a Szentesi cseresznyepaprika, Kalocsai cseresznyepaprika.

 

Hosszú zöld csípős paprikák

Palóc, Rekord, Budai csípős, Fogarasi F1, Griff F1, Toldi F1, Palóc F1, Hargitai F1

image1399638095.jpg

Rövid, hegyes csípős fajták

Ezt a fajta paprikát nagyapám hol macskap..csének, hol kutyaf..szának nevezte. A fajta neve szín szerint Macskapiros, Macskasárga.

zki70_1.jpg

Almaparika.

A kevésbé csípős, csemegepaprikák kedvelőinek ajánljuk a Dalma fajtát. Az  Édesalma (csemege) és Aranyalma csípősségmentes. Míg a Nagykúti, Eszter F1, Zsófia azért kellemesen megbizsergeti a nyelvünket.

 

Paradicsompaprika

Paradicsompaprikát a zamatosabb, ízesebb paprikák kedvelői fogyasztják. Vastaghúsú, ropogós paprika.

Fajták: Szentesi zöld, Szepazar, Szentesi sárga, Gogosári F1.

 

Kosszarv

A kosszarv paprika vékonyabb húsú, de szintén aromás, jellegzetes ízű.

Fajták: Szentesi kosszarvú, Zöld kos, Fehér kos

002_cayenne02.JPG

TV tipusú fehér étkezési paprikák

Rédei fehér, Kincsem, Antal F1, Berényi, Bella, Csilla, Totál, Fehérözön, Soroksári, Cecei, Tizenegyes, Jász, Szentesi piacos (ebből van csípős is), Táltos , Etele F1, Julianus F1, Bogyiszlói

estilla.jpg

Fűszerpaprika

Kalocsai 622 csemege utóérlelve az egyik legtöbb piros festékanyagot tartalmazza, gyönyörű a színe. Ismert és kiváló fajták a Kalocsai 50, Szegedi 80 csemege, Szegedi Meteorit, Mihálytelki, Fesztivál, Szegedi 179 csípős, Hírös F1 (csípős)