Nyár van. Az árnyékban egy hideg, frissen felpattintott doboz sör elég jólesik ilyenkor. Elég sokunknak jól esik, mert nyáron ugrásszerűen nő a sörfogyasztásunk. Az egyik közkedvelt sörfajta a lager, amit frissessége és letisztultsága miatt szeretnek nagyon sokan. Következzen a 14, országosan kapható lager sörök tesztje!

img_4700.JPG

A LAGER SÖR

Az alsó erjesztésű söröket hívjuk lager söröknek. A hagyományos lageren túl ide tartozik több változat is, mint a Pils, a Bock, A Dry Beer, a Helles, a Marzenbier.

Miért alsó erjesztésű? A lager erjedésének végén az élesztő leülepszik az erjesztőedény aljára.

Van felsőerjesztésű is? Igen, az pedig az ale, ahol az élesztő felúszik a sörlé felszínére.

A lager sör élesztője a Saccharomyces pastorianus gombafaj, aminek 7-15 C° a kedvező munkakörülmény, hogy elkezdje erjeszteni a cefrét. Az erjedés után hetekig hűtik a sörlevet, ami így letisztul mind testben, mind ízben.

A lager sör elkészítéséhez szükséges alapanyagok: árpamaláta, komló, víz és az élesztő. A kukorica, mint olcsó alapanyag több lagerben is ott van, de nincs rá szükség, mert a teszten is kiderült, hogy túlságosan kisimítja az ízeket, szerintünk elveszti a karakterét a sör a kukoricától.

A lager típusú sörök a legnépszerűbbek a világon, egyedül Nagy-Britanniában és Belgiumban kedvelt jobban az ale.

 

A TESZT MENETE

A söröket 11 fős tesztcsapatunk kóstolta vakon. Jelöletlen üvegpohárba töltöttük a söröket minden kóstolónak frissen, hogy meg tudják ítélni a habot és a szénsavasságot.

A söröket behűtöttük 5-6 Cº-ra és hűtőből kivéve egyesével töltöttük ki a söröket, hogy azonnal lehessen tesztelni.

Félreértések elkerülése végett csak azokat a lager söröket vettük be a tesztbe, amelyekre a dobozon is fel van tüntetve a lager szó. Az alfajtáit most nem vettük be a tesztbe, mert azok teljesen más sörök, a maguk nemében.

tomb.jpg

AZ ÉRTÉKELÉS 

A söröknél jel lehet a minőségre a szín, de nem feltétlenül, így a teszten most a színt nem pontoztuk.

Illat: a hagyományos lager söröknek véleményünk szerint nincs erőteljes illata, viszont ami van, az édeskés-komlós jellegű. A teszten csak a kellemetlen vagy abszolút jellegtelen illatokat pontoztuk le. A különleges illatú söröket mindenki a saját megítélése alapján pontozta.

Állag: az első amit nézünk egy sörön az a habja és leginkább az, hogy tartós-e vagy hamar összeeső. Nagy habot könnyű csinálni, csak meredeken kell töltenünk a sört a pohárba. Viszont a tartósságát csak a valós beltartalma befolyásolja. A szénsavasságnál nekünk az volt a fontos, hogy érezhető legyen, mert a szénsav kellemes mértékétől frissebbnek érezzük a sört. A kevésbé szénsavasokat ezért lepontoztuk

Íz: a lager söröket a letisztultság jellemzi és a frissesség. Az édes, a keserű ízek harmóniája hozza létre, amiért a minőségi árpa és komló felel, meg persze a komplett technológia. Ezért mi letisztult ízharmóniát kerestük és azt az érzést, amit egy jóleső sör kortyolása jelent.