Finom, harsány muskotályos illatával az Irsai Olivér a nyár egyik kedvenc bora. Kevesen tudják, de egy igazi hungaricum, ami már 90 éve ragadja magával a borfogyasztók szagló és ízlelőreceptorait. 23 országosan kapható Irsai Olivér bort vakteszteltünk, és megállapítottuk, hogy tényleg csak névrokonok!

AZ IRSAI OLIVÉR

1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.

Vállas fürtjei közepes nagyságúak és lazák, aranysárga színű bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak. Nehezen rothadó fajta, elég jó hozammal. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel.  Korán érő, már augusztusban is szüretelhető. Kettős hasznosítású fajta – kettő az egyben – csemege és borszőlő egyben.

Bora könnyed fehérbor, jó ivású, nem készteti bonyolult feladványok megfejtésére fogyasztóját. Színe általában zöldes halványsárga, illata jellegzetesen intenzív muskotályos, lágy savak hordozója. Illatában elkísér a vadalma, licsi, körte, barack, melyek ízében is megjelennek, ideális esetben egy kis vajas lekerekítéssel. Megfelelően lehűtve kitűnő kísérője lehet nyár esti beszélgetéseknek, akár fröccsként higítva is. (forrás: boraszportal.hu)

Ez a kellemes, muskotályos, bodza virág illatú ropogós, friss, üde bor a nyári melegben igazi szomjoltó, és nem csak a hölgyek kedvence. A Kiskunság kedvelt szőlő fajtája, ízletes, zamatos fürtjei már július végén beérnek. A belőlük készült bort az első  új borok közt kóstolhatjuk. Aperitifkent is kiváló, vagy a nyári sütögetéshez, sajtokhoz, könnyű halételekhez is ajánlható.

summer-tasting.jpg

TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Irsai Olivér borokat vizsgáltuk. Csak a száraz és 2018-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé.

Kóstolás, előkészület

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, ami képeken is látható, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 10-12 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is volt szükség, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon az Irsai Olivérre jellemző friss gyümölcsös illat.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között trappista sajtot, kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk a fiatalabb vagy könnyedebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: friss, szőlős, gyümölcsös illatokat vártunk, amelyek gyorsan feltárulnak.

Íz: a borban található savaktól, a feltáruló egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös, muskotályos aromákat kerestünk.

Egyensúly / jólesett-e: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, vagy valamelyik pl. savtartalom túlzó-e. A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

A színt nem értékeltük, mert ez nagyban függ a technológiától és a borvidéktől és utólag is úgy látjuk, hogy nem befolyásolja a bor minőségét. A színük a sárgás-zöldtől az aranysárgáig váltakoztak.