Elképzelhetetlen a Húsvét finom, foszlós kalács nélkül. Sokunk szinte csak Húsvétkor eszik kalácsot, ezért adjuk meg a módját és válasszuk a legjobbat. Hogy Neked ne kelljen kísérletezni, mi vakteszteltünk 12 országosan kapható fonott kalácsot, hogy kiderüljön melyek azok, amiknek ott a helye az Ünnepi asztalon.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

A Magyar Élelmiszerkönyv a “Tejes tésztából készült péksütemények” és a “Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk (finom fonott kalács)” főcím alatt szabályozza a kalács gyártásának folyamatát.

Gyártási eljárás
A felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják stb.) Ezeket a termékeket általában közvetlen, azaz kovász használata nélküli technológiával készítik. A dagasztás során képződik a tészta, amelyet érlelnek, megfelelő tömegűre osztanak (egy vagy két művelettel), majd pihentetések közbeiktatásával formáznak, és a termék bélzetének lazítása érdekében kelesztenek. A megkelt tésztadarabokat gőzzel telített sütőterű kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

husveti-finomsag-piros-tojassal-dekoralt-komenymagos-kalacs.jpg

Érzékszervi jellemzők
– Alak: a terméktípusra jellemző; ne legyen torz.
– Héj: a terméktípusra jellemző színű, sima vagy cserepes; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott vagy feltűnően sérült.
– Bélzet: a termékbél átsült, a héjtól nem elváló, a gyártáshoz felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, rugalmas, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, selymes tapintású; ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen mikroorganizmusok által károsított.
– Íz és szag: a termékre jellemző aromájú,  enyhén érződjön rajta a tej és a cukor jelenléte; ne legyen idegen ízű és szagú.

 

A MI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A kalácsokat vásárlás után 1 nappal kóstoltuk, hogy a helyben sütött friss termékek ropogóssága csökkenjen. A 12 terméket 11-en vakteszteltük az alábbi szempontok szerint.

Illat: a házilag sült kalács illata volt az etalon, ami édeskés, tejes illatot jelent. A cukor sütés közben karamellizálódik, tehát ez az illat természetes. Fontos a kalács héjának jellegzetes sült illata.

Állag: a héj lehet keményebb, de a belsejének puhának, levegősnek, foszlósnak kell lennie. Tehát nem letörik egy darab, amikor szakítjuk, hanem akár hosszabban is szakad a tészta, nyúlik is kissé.

Íz: sült tészta íze a kalács héjában. Tejes, édeskés íz a kalács belsejében.