Hétvégén itt a Húsvét! A gyerekek már várják az édességeket, felnőttek pedig a kiváló sonkát, kalácsot, amit ilyenkor napokig tudunk enni, hogy azután talán egy évig is elteljünk velük. Az egyik legszebb hagyományunk a locsolkodás, ahol illik finom csokit is adni a locsolóverset szavaló fiúknak. Ezért teszteltük most le a szezonálisan kapható húsvéti csokikat! Meg persze azért, hogy nekünk tesztelőknek is legyen mit nassolni 🙂

borito_12.jpg

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV ELŐÍRÁSA A TEJCSOKOLÁDÉRA

Tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek tartalmaznak:
– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 3,5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).

Háztartási tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejtermékekből készül, és amely tartalmaz:
– legalább 20% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 20% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy egészben dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvaj és tejzsír).

belso2.jpg

PONTOZÁSI SZEMPONTOK

Az illat nem releváns a tejcsokinál, mivel szinte érezhetetlen, ezért úgy véltük, hogyha mégis találunk jellegzetes illatú terméket, akkor jelezzük. Végül egyetlen esetben sem került erre sor, mert szobahőmérsékleten minimális illata van a tejcsokinak, így nem is pontoztuk.

Az állag akkor megfelelő vagy inkább praktikus, ha szobahőmérsékleten a tejcsokit érintve nem ragad a kezünkhöz, nem olvad könnyen. Fogyasztáskor viszont épp az ellenkezője az elvárás, hogy olvadjon el a szánkban, ne legyen rágós, csomós. Ha a csoki darabos, rágni kell, hogy meg tudjuk enni, tehát a testhőmérsékletünk nem olvasztja meg, akkor az rontja a fogyasztás élményét. Kóstoláskor arra is figyeltünk, hogy teljesen szemcsementesen olvad-e el, mert a szemcsék az alapanyagok rossz emulgeációjának eredménye.

A tejcsoki íze jellegzetesen jelenítse meg a tej és a kakaó összetevőket is. Nem lehet kesernyés, mert az már az étcsoki jellegzetessége. Az utóíz fontos, hisz a rossz minőségű alapanyagok hatása itt jelenik meg. Ha a tejes íz és a kakaó aromája érezhető volt, de a tejcsoki íze kicsit eltolódott a tej vagy a kakaó irányába, azt nem pontoztuk le, mert az az adott tejcsokoládé jellegzetessége, nem lehet mindegyik ugyanolyan ízű.