Az ár-érték arány tudatosság az egyik legfontosabb szemlélet, amivel pénzügyileg sikeres lehetsz. Nem arról szól, hogy garasoskodjunk, hanem arról, hogy a rendelkezésünkre álló pénzt a lehető leghatékonyabban költsük el olyan termékekre és szolgáltatásokra, amikre mindenképp szükségünk van. Mit is jelent ez pontosan?

MI AZ ÁR-ÉRTÉK ARÁNY?

2 megközelítése van, az egyik a költségszemlélet, a másik pedig, hogy a vásárlói szempont.

Költség szemlélet

2 fogalom:

1. Előállítási költség: nagyon leegyszerűsítve azok a költségek, amelyek közvetlenül szükségesek ahhoz, hogy egy terméket le tudjunk venni a polcról. Tehát az alapanyag, gyártási, minőségellenőrzési és logisztikai költségek, továbbá a kereskedőnél azok a költségek, amelyek a termék polcrahelyezésének közvetlen költségei pl az árufeltöltő 1 kg édességre eső bére.

2. Overhead költség: nem termelő dolgozók összes költsége és a cég nem termelő tevékenységeinek költsége. A termék kereskedelmi-marketing költségei mind a gyártónál, mind az eladónál (bár ezt egyes cégeknél visszosztják a termék önköltségébe).

———————————————————–

Egy példa az ár/érték arányra költség szempontból

Az ismert és népszerű, sokat reklámozott édesség egységára 3.810 Ft/kg, ennyiért vehetjük meg általában az üzletekben 27% Áfával. Tehát a nettó bolti ára 3.000 Ft/kg.

Az előállítási költsége nettó 1.000 Ft/kg. A gyártó 2.000 Ft/kg áron adja el a kereskedőnek a terméket, tehát 1.000 Ft/kg a profit és overhead költség, ami beleépül a termék gyártói eladási árába.

A polcon nettó 3.000 Ft/kg áron találjuk a terméket, így nem nehéz kitalálni, hogy a kereskedő is 1.000 Ft/ kg árrést tett a beszerzett édességre, ami fedezi az eladási költségeket és tartalmaz profitot is.

Az édesség ár-érték aránya jelen esetben polci ár/közvetlen önköltség= 3.000 Ft / 1.000 Ft = 3.

A második legfinomabb azonos édesség egy sajátmárkás termék, aminek nettó ára 1.800 Ft. Az előállítási költsége 750 Ft/kg. Ár-érték aránya: 1800 Ft/kg  /  750 Ft/kg= 2,4.

A 2. legfinomabb termék ( a Maradok a pénzemnél csapat teszteredménye alapján) jóval olcsóbb és az ár/érték aránya is kedvezőbb….