Közvélemény kutatást végeztünk olvasóink, követőink között. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyes háztartási gépek a háztartások hány %-ban vannak jelen és milyen meghibásodási gyakorisággal bírnak. E két kérdésre kapott válaszok alapján kirajozolódott, hogy mely elektromos háztartási eszközöknek a legmagasabb a várható meghibásodási rátája.

A háztartásunkban található elektromos készülékek természetesen a mi hibánkból is meghibásodnak, nem terhelhetjük az összes felelősséget a gyártókra. A nem rendeltetésszerű használat, a tisztítás-karbantartás hiánya ugyanúgy a készülékek tönkremeneteléhez vezethetnek, mint a gyári hiba és az alacsony minőség.

Jelenlegi kutatásunkban azt próbáljuk megbecsülni, hogy mely elektromos készülékeknél várható a legmagasabb meghibásodási ráta. 1200 szavazat eredményét összesítettük.

 

EGYES ELEKTROMOS HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKEK ELŐFORDULÁSA A MAGYAR HÁZTARTÁSOKBAN (NEM REPREZENTATÍV FELMÉRÉS)

 

1_5.PNG

 

ESZKÖZÖK MEGHIBÁSODÁSI ARÁNYA (NEM REPREZENTATÍV FELMÉRÉS)

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a válaszadók hány % említette az egyes eszközök meghibásodását a saját háztartásán belül. A meghibásodás okát és gyakoriságát nem tudjuk.

2_6.PNG

A VÁRHATÓ MEGHIBÁSODÁS ESÉLYE A KÜLÖNFÉLE HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKEKNÉL

A két fenti tényezőből megbecsültük ( melyik gép hibásodott meg % / a háztartásokban megtalálhatóság %), hogy mekkora eséllyel fog meghibásodni a vásárolt készülék. A felmérésben nem kérdeztük az eszközök korát, de így is elég szignifikáns kép alakult ki. A meghibásodás esélye 3 csoportra szakította az eszközöket.

 

3_5.PNG

 

1. csoport: magas várható meghibásodási arány: mosógép, porszívó, kávéfőző (elektromos), robotgép és mikro

Természetesen mondhatjuk, hogy amit a leggyakrabban használunk az megy tönkre először és ez igaz a mosógépre és a kávéfőzőre, de a porszívót és a robotgépet nem használjuk minden nap. Érdekes, hogy a legdrágább háztartási eszközök hibásodnak meg leggyakrabban. Ráadásul sem a mikro, sem a kávéfőző nem az a bonyolult gépezet, és a porszívó is egy régi, elvileg kitalált technológia. A sok meghibásodás oka lehet az is, hogy az ár alapján döntünk. Érdemes ezeknél (nem mondunk újat) az árukereső oldalakon a véleményeket és értékeléseket elolvasni, mielőtt megvesszük ezeket a drágább készülékeket.