Ez a teszt közkívánatra készült. Nagyon sok olvasónk jelezte, hogy ideje lenne cukormentes termékeket is vaktesztelnünk. Tart a kánikula, valószínűleg egészen szeptember végéig, ezért egy aktuális cukormentes termékkört választottunk a cukormentes, szénsavas üdítőket. 16 országosan kapható light üdítő vaktesztjének eredménye következik!

TESZT MENETE

A light, gyümölcsös ízű szénsavas üdítőket beszerzését a LIDL, SPAR, COOP, REÁL, TESCO, AUCHAN, PENNY MARKET, ALDI üzletekben végeztük el.

A következő ízű üdítők kerültek most a tesztbe: citrom, grapefruit, narancs, málna, eper.

Ezen üdítők fő összetétele víz-ásványvíz, aromák, max 1% gyümölcslé, tartósítószerek, állományjavítók, édesítőszerek.

A vakteszten hűtőből kivéve kóstoltuk az üdítőket. Legfontosabb az állagok és az ízük, most az illatot nem pontoztuk. Most 11-en értékeltük az italokat.

 

ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Ezeknek a gyümölcsös üdítőknek a legfontosabb szerepe az, hogy oltsa a szomjunkat, úgy hogy jól is essenek a fogyasztónak. Tehát amikor az állagot értékeltük, akkor kóstoláskor azt is pontoztuk, hogy 1 pohárnál többet is meg tudnánk-e inni belőle vagy köszönjük, de az a pár korty is elég volt. A szénsavasság mértékében előzetes piaci tapasztalataink alapján nem vártunk nagy eltéréseket, de abban egyeztünk meg, hogy a vizes-kevésbé szénsavas üdítőktől pontot vonunk le.

Az íznél a különböző gyümölcsaromák természetességét pontoztuk. Továbbá az édesség mértékét is értékeltük, hogy egyensúlyban van-e a többi ízzel vagy épp elnyomja azokat.

7 átlagpont felett már jó minőségű üdítők vannak.