A tesztre a 28-as, sajátmárkás lánycipőket vettük meg a Humanic, Deichmann, Auchan, CCC, RENO, TESCO üzletekben. Elmondhatjuk, hogy eddig ez a tesztünk lepett meg minket, hiszen mi is szülők vagyunk és nem gondoltuk, hogy ennyire nem veszik figyelembe a kisgyermekek talpának igényeit. 10 pár lányka cipő tesztje következik, felemás eredménnyel.

Az ideális gyermekcipő

Az ideális anyag a bőr. Lényegtelen, hogy magas vagy rövid szárú a cipő. A fűzős és a tépőzáras között sincs semmilyen különbség ortopédia szempontból. Fontos inkább a zárt, bokatartó, támasztott sarok kialakítás.

A talp legyen vastag és rugalmas. A cipő belsejében található betét is legyen rugalmas, és támassza meg a gyermek lábát a belső oldalán, a talp haránt részén.

A gyermek lábujjai kényelmesen férjenek el a cipő orrában.

Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ilyen cipők a teszt profilra miatt nem kerültek be a vizsgált cipők közé.

Ortopédiai tanácsok:

– minél kevesebbet járjon a gyermek betonon, minél több füvön.

– nyáron füvön, homokban, földön nyugodtan járhat mezítláb

– a kistesó örökölheti a nagyobb tesó leváltott cipőit.

A teszt menete

A tesztre a zárt, kinti használatra ajánlott (utcai), sajátmárkás cipőket vettük meg a jelzett üzletekben. Nem volt értékhatár limit, így 2.990 Ft – 8.190 Ft között mozogtak a tesztcipők árai. Általában tépőzárasok a cipők, de ez sem volt szűrő a tesztre való bejutásban. Egyik próbált gyermekcipő sem vízálló.

A cipőket különféle szempontok szerint értékeltük.

A cipő talpának és felsőrészének kopását dörzspapírral teszteltük. Az talp, a belsőrész rugalmasságát, puhaságát tapintással, hajlíthatóság-rugalmasság szemrevételezéssel értékeltük.

A varrást szemrevételezéssel és egy kampóval való megfeszítéssel pontoztuk. A ragasztáshoz egy vékony pengéjű kést használtunk, pl. a talp és a felsőrész összeragasztását teszteltük a késsel, hogy mennyire válik el feszítés hatására a 2 felület egymástól. A cipőre ragasztott díszítőelemeket szakításpróbának vetettük alá.

A cipő részeinek anyagát az értékelő táblázatban feltűntetjük, de egy kivételével mind textil (természetes vagy (és inkább) műanyag), gumi, és további műanyagok felhasználásával készültek. Szintén 1 cipő kivételével mind a Távol-Keleten készült.

Az utolsó pontszámot a viselet próba adta meg. Megkértük egyesületünk egyik tagjának kislányát, hogy próbálja fel a cipőket. Szaladjon, ugráljon, lábujj hegyen járjon bennük, majd mondja el a gondolatait, hogy mennyire volt kényelmes. Köszönjük azt a több, mint nettó 6 munkaórát, amit a teszteléssel töltött! Nagyon hasznos visszajelzéseket kaptunk, több olyan hibát jelzett, amit mi a próba előtti vizsgálaton nem vettünk észre.

Értékelési szempontok

– tömeg

– talprész kialakítása

– talprész aljának rugalmassága / hajlíthatóság

– talprész teljes anyagának puhasága / merevsége

– talprész kopása

– a sarokrész magasabban van-e?

– cipő belső szivacsozottsága

– cipő talpbetét minősége

– talpbetét kivehető?

– cipő orr-rész kiképzés

– cipő külső borítás anyagminőség, varrás, ragasztás,

– tépőzár / fűző minősége

– cipő kényelme viselet közben (a kislány visszajelzései alapján)

Hibák

Az egyik cipőben a varrat annyira kiállt, hogy damilszerűen vágta a próbát végző kislány ujjhegyeit.

A teszt egyetlen bőrcipőjén a tépőzár hajlatában lévő bőrfelület már a cipő új állapotában is sérült, repedezett.

Az egyik cipő orránál a dörzsölés hatására megjelent a következő anyagréteg.

A teszt eredménye

10. Deichmann Cupcake virágos. Ára: 4490 Ft/pár. Tömege / pár: 333 g. Átlagpontszám: 3/5

A talp teljesen merev. A belső talpbetét vékony, rugalmatlan. A sarok kemény. A gyerkőc szerint nagyon kemény, rugalmatlan a cipő szaladgálás közben. A talp anyaga nagyon kemény, emiatt az átlagosnál kevésbé kopik. A külső-felső borítás anyaga kevésbé karcosodik.

9. TESCO F&F Kids unikornis motívum. Ára: 2990 Ft/pár. Tömege / pár: 341,6 g. Átlagpontszám: 3/5

Vastagabb, rugalmas, de teljesen asztallap kiképzésű talpbetét. Kényelmetlen, damilszerű vágó rész az orrnál, amit jelzet a gyerkőc és a varráshoz használt vastag cérna és a cipő anyaga együtt képes ez kiálló részt, amit vágja a gyerkőc lábát (csak a bal felénél volt ez a hiba). Ugrálásnál rugalmas. A talp oldalán lévő külső díszcsík leválhat. A külső-felső borítás anyaga betonnal érintkezve könnyen karcolódhat. A talp kopása átlagos mértékű.

8. TESCO F&F Kids fehér. Ára: 4490 Ft/pár. Tömege / pár: 330 g. Átlagpontszám: 3,11/5

Vékony, lapos talpbetét. Sarkánál dörzsöl. Ugráláshoz kemény a talpa. Keménynek és kényelmetlennek érezte a cipő belsejét a gyerkőc. A cipő talpa kevésbé kopik, a külső-felső borításon a karcok átlagos mértékben látszódnak.

7. RENO Young Spirit. Ára: 4490 Ft/pár. Tömege / pár: 296 g. Átlagpontszám: 3,17/5

Merev talpú cipő, nagyon vékony talpbetéttel. Nyomja elől az gyermek ujjait. EZ a cipő volt talán a „legkisebb” 28-as. Nagyon kemény, kényelmetlen a talpnál. Kicsi, nem jó méret. A próbát végző kislány szerint teljesen kényelmetlen. A talp átlagos mértékben kopik. A felső-külső borítás átlagon felüli mértékben kopásálló.

6. HUMANIC Funky girls. Ára: 7990 Ft/pár. Tömege / pár: 334,6 g. Átlagpontszám: 3,22/5

A talp kemény, rugalmatlan. Ez kompenzálja kisebb mértékben avastagabb belső szivacsos betét. Kényelmes, futásnál és ugrálásnál is a tesztelő kislány szerint. A talp kopása látható rövid használat után is az orránál. A felső-külső borítás kopása átlagos.

5. Auchan INEXTENSO fehér. Ára: 4990 Ft/pár. Tömege / pár: 327,6 g. Átlagpontszám: 3,28/5

Merev cipő, kevésbé szivacsozott a belseje, lapos a talpa. Keményebbnek érezte a kislány a cipő belsejét. Ugrálásnál a talp teljesen rugalmatlan, kemény. A próbát végző kislány szerint kényelmetlen. A talp átlagon aluli mértékben kopik. A cipő külső-felső boítása átlagosnál kopásállóbb.

4. Auchan INEXTENSO rózsaszín. Ára: 4990 Ft/pár. Tömege / pár: 332,2 g. Átlagpontszám: 3,39/5

A belső kialakítás keményebb. A talpbetét vékony, lapos, rugalmatlan. A gyerkőc szerint kényelmes, futásnál és ugrálásnál is, amit a vastag belső szivacsozottságnak köszönhet valószínűleg. A talp kopása átlagos. A külső-felső borítás átlagon felüli mértékben kopásálló.

3. CCC Sprandi. Ára: 6490 Ft/pár. Tömege / pár: 209,8 g. Átlagpontszám: 3,56/5

Az orrnál vékony az anyag, a talp egyben van, tehát csak egyben tud leválni. Talpmagasságig vízálló. vékony az egész. Kényelmes a kis lábának teljesen. A talp anyaga puha, és átlagosan kopik. A felső-külső rész kevésbé karcolódott.

2. Deichmann Cupcake csillámos. Ára: 5490 Ft/pár. Tömege / pár: 352,6 g. Átlagpontszám: 3,56/5

Vékony, rugalmatlan talpbetétje van, viszont a rugalmas talp ezt kompenzálja, mert a kislány szerint ugrálásnál rugalmas a cipő és kényelmes a lábának. A cipő talpán 3-4 mm magas recék vannak. Ez rugalmassá teszi a cipőt és átlagos mértékben kopik. A külső-felső borítás kevésbé karcosodik.

1. CCC Lasocki Kids. Ára: 8190 Ft/pár. Tömege / pár: 298,2 g. Átlagpontszám: 4/5

A tépőzár hajlatánál már most repedezik a bőrfelület. A talpbetétnél van minimális megtámasztás a harántrész felől. A sarok és a talp hátsó részénél a kislány kicsit szűknek érezte szaladgálás közben. Az ujjai jól elfértek. A felső rész kopása átlagos mértékű. A cipőtalp kopása jó.

A teszt összegzése

A teszt tapasztalatai

A gyártók ezeknél a cipőknél nem vették figyelembe a kisgyermek helyes testtartásához, talpának egészséges alakjának megőrzéséhez szükséges ergonómiai feltételeket.

A teszt eredménynél sokkal fontosabb, hogy bármilyen gyermekcipő vásárlása esetén nézzük meg az alábbiakat:

– a talp legyen hajlítható, rugalmas

– a talp anyaga legyen inkább picit puhább, mint kőkemény

– a belső talpbetét, ha rossz minőségű (és csak ennyi baja van a cipőnek), akkor tegyünk bele egy minőségi, harántrésznél ívelt talpbetétet

– a sarok tartsa meg a gyermek lábát, de kényelmes is legyen egyszerre

– a gyermek ujjai kényelmesen férjenek el a cipő orrában

– a cipőt próbálja ki megvétel előtt a gyermek: szaladgáljon benne, ugráljon benne. Minden gyermek lábfeje egyedi, ehhez válasszunk cipőt.

A cipőket felajánlottuk egy hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó alapítványnak. A cipők mellé vettünk jó minőségű talpbetéteket is és úgy adtuk át használatra a cipőket. A teszt eredményét ismertettük az alapítvánnyal.