A tesztre a 28-as, sajátmárkás lánycipőket vettük meg a Humanic, Deichmann, Auchan, CCC, RENO, TESCO üzletekben. Elmondhatjuk, hogy eddig ez a tesztünk lepett meg minket, hiszen mi is szülők vagyunk és nem gondoltuk, hogy ennyire nem veszik figyelembe a kisgyermekek talpának igényeit. 10 pár lányka cipő tesztje következik, felemás eredménnyel.

Az ideális gyermekcipő

Az ideális anyag a bőr. Lényegtelen, hogy magas vagy rövid szárú a cipő. A fűzős és a tépőzáras között sincs semmilyen különbség ortopédia szempontból. Fontos inkább a zárt, bokatartó, támasztott sarok kialakítás.

A talp legyen vastag és rugalmas. A cipő belsejében található betét is legyen rugalmas, és támassza meg a gyermek lábát a belső oldalán, a talp haránt részén.

A gyermek lábujjai kényelmesen férjenek el a cipő orrában.

Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ilyen cipők a teszt profilra miatt nem kerültek be a vizsgált cipők közé.

Ortopédiai tanácsok:

– minél kevesebbet járjon a gyermek betonon, minél több füvön.

– nyáron füvön, homokban, földön nyugodtan járhat mezítláb

– a kistesó örökölheti a nagyobb tesó leváltott cipőit.

A teszt menete

A tesztre a zárt, kinti használatra ajánlott (utcai), sajátmárkás cipőket vettük meg a jelzett üzletekben. Nem volt értékhatár limit, így 2.990 Ft – 8.190 Ft között mozogtak a tesztcipők árai. Általában tépőzárasok a cipők, de ez sem volt szűrő a tesztre való bejutásban. Egyik próbált gyermekcipő sem vízálló.

A cipőket különféle szempontok szerint értékeltük.

A cipő talpának és felsőrészének kopását dörzspapírral teszteltük. Az talp, a belsőrész rugalmasságát, puhaságát tapintással, hajlíthatóság-rugalmasság szemrevételezéssel értékeltük.

A varrást szemrevételezéssel és egy kampóval való megfeszítéssel pontoztuk. A ragasztáshoz egy vékony pengéjű kést használtunk, pl. a talp és a felsőrész összeragasztását teszteltük a késsel, hogy mennyire válik el feszítés hatására a 2 felület egymástól. A cipőre ragasztott díszítőelemeket szakításpróbának vetettük alá.

A cipő részeinek anyagát az értékelő táblázatban feltűntetjük, de egy kivételével mind textil (természetes vagy (és inkább) műanyag), gumi, és további műanyagok felhasználásával készültek. Szintén 1 cipő kivételével mind a Távol-Keleten készült.

Az utolsó pontszámot a viselet próba adta meg. Megkértük egyesületünk egyik tagjának kislányát, hogy próbálja fel a cipőket. Szaladjon, ugráljon, lábujj hegyen járjon bennük, majd mondja el a gondolatait, hogy mennyire volt kényelmes. Köszönjük azt a több, mint nettó 6 munkaórát, amit a teszteléssel töltött! Nagyon hasznos visszajelzéseket kaptunk, több olyan hibát jelzett, amit mi a próba előtti vizsgálaton nem vettünk észre.