A grillszezon egyik különleges sajtja a grill camembert, amit szinte csak májustól-szeptemberig lehet kapni az üzletekben. Mivel amúgy is imádjuk a camembert sajtot, ezért rácsra dobtuk a tesztcsapattal a 6 különféle, Magyarországon kapható grill camembert sajtot. Melyik a legfinomabb?

A CAMEMBERT

A camembert sajt érdekessége, hogy Marie Harrel alkotta meg a camembert sajtok, egy forradalom elől, Brie környékéről Normandiába érkező szerzetes tanácsai alapján. A camembert zsírtartalma 45% feletti, és egy 250 grammos darab elkészítése akár 2 liter tejet is igénybe vehet. A külső fehér nemespenészes kéreg nagyon lágy sajtot takar, nemhiába annyiunk kedvence.

A camembert sajt nemespenésszel érlelt lágysajt, a kenhetőtől a könnyen vághatóig terjedő állomány, a kis méret és tömeg, a rövid érési idő jellemzi. Érésében a kéregflóra fontos szerepet játszik, és sok idetartozó sajt kívülről befelé érik.

 

A GRILL CAMEMBERT SAJTOK

A hagyományos camembert és a grill camembert között két szempontból van eltérés:

1. technológiájában a kultúrák összetételében és típusában van különbség
2. beltartalomban a grill változatnak alacsonyabb a zsírtartalma kb 15%-kal.

Ez a két dolog teszi lehetővé, hogy a grill camembert sütés után is nagyon-nagyon finom legyen!

 

TESZT MENETE

A sajtokat 2 féle képpen sütöttük ki, mert az egyiknél fóliában írták elő a sütést, a másiknál pedig csak a rácsra téve. Mivel nem lett volna igazságos, hogy az egyik több füstaromával gazdagodik, ezért először mindet alufóliában sütöttük meg és úgy kóstoltuk.

Egyszerű grillsütőt használtunk, faszénnel gyújtottunk a sajtok alá.

A sajtokat levettük a rácsról, majd 3 perccel ezután kóstoltunk. A tesztcsapatban most 8-an voltunk, kifejezetten camembert rajongók.

 

ÉRTÉKELÉS

A pontozásra végül a fóliában sült camemberteket választottuk, hogy a grillezés közben keletkező minimális füst aromák nélkül jobban tudjunk a sajt ízeire koncentrálni.

Több sajthoz volt különféle fűszer vagy lekvár csomagolva, de ezeket csak versenyen kívül kóstoltuk a sajtokhoz. Tehát minden sajtot natúr kóstoltunk.

Illat: a még langyos-meleg camembertnek intenzívebb az illata a hűtöttnél, mivel a fóliában a nemespenészes réteg egy része feloldóik a sajt közepéből érkező párában. Így elvárható a jellegzetes penészes camembert illat.

Állag: most grillsajtokat teszteltünk, tehát nem ugyanazt az állagot vártuk, mint az “asztali” camembertnél. A külső kéreg legyen vékony, grillezésre alkalmas, fólia nélküli sütés esetén picit barnítható is a grillen. A belső egyértelműen legyen lágy, tartalmas, nem vizes, vagy túlságosan olvadt. A túl olvadás 3 perccel a rácsról való levétel után már azért nem jellemző.

Íz: aki szereti a camembert sajtot, az a jellegzetes édes-kesernyés ízéért van oda. Attól, hogy most grill termékeket teszteltünk, elvártuk a kompromisszum mentes camembert ízt. Tehát inkább a gyengébb sajtaromákkal bíró sajtokat pontoztuk alacsonyabb pontszámmal.