A jó minőségű bükkfafüst és a hevített-gyúrt sajttészta a kiváló minőségű füstölt grillsajt titka. Mennyei csemege, ami beragyogja a grillezés ízélményét, de ezt már tudják azok, akik grillezett kolbászok, virslik, pácolt húsok mellé sütnek füstölt sajtot is. Meg kell hagyni, hatalmas minőségi eltérések vannak az üzletekben kapható füstölt grillsajtok között, ezért teszteltük végig az összeset, hogy Ti már ne fogjatok mellé a vásárláskor.

TESZT MENETE

A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:

– a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas

– csak füstölt vagy füstízű, fűszermentes sajtokat válogattunk a tesztre

A teszten 10-en vettünk részt. A sajtokat most serpenyőben sütöttük meg, alacsony-közepes hőfokon. A sajtokat csak előmelegített, teflonbevonatú serpenyőben kezdtük el sütni, kevés olajon. Azért nem faszénen, hogy a sajt füstölési intenzitását és minőségét korrekten tudjuk értékelni.

A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük.

A megsült sajtokat levettük a rácsról, és 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk.

img_5800.jpg

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK 

A félkemény grillsajtok elvárt, közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Mindenki azt szeretné, ha könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben.

Illat: határozott füstillatot vártunk, a jellegtelen illat a rövid vagy gyenge minőségű füstölés jele.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A hevített-gyúrt sajtok előnyben vannak állag szempontjából, mert könnyebb velük vánni a tűzön, nem folynak szét.

Íz: természetes füstölt ízt várunk el. A természetes füstölés hatására egy kicsi kesernyés íz is képződhet, de persze ne ez legyen a meghatározó. A belső rész íze legyen kellően édes-savanyú, füstös utóízzel. A gyúrt sajtoknak van egy jellegzetes erősebb íze, ami kiemeli őket a többi sajt közül.

A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.

 

A NAGY FÜSTÖLT GRILLSAJT TESZTÜNK EREDMÉNYE