Szeptemberben indul igazán az ételrendelés szezonja. A nyaralásból a munka szépséges világába visszatérők ekkor kezdenek újra a munkahelyre, de akár otthonra is ebédet rendelni. Az utóbbi időben egyre több egészséges ételfutár van, akik mentes vagy alacsony kalóriájú ételekre specializálódtak. Most a 6 legnagyobb ilyen cég ételeiből rendeltünk és vakteszteltünk, hogy Nektek már ne kelljen kísérletezgetni.

A TESZT MENETE

Először is felmértük a terepet, kiválasztottuk azokat a konyhákat, ahol van alacsony kalóriájú ebéd, amit ráadásul egészséges alapanyagok felhasználásával készítenek. A következő 6 konyha ételeiből kóstoltunk:

– Béres Alexandra

– Bocsi Viki konyha

– Egészséges Konyha

– Lifetilt FOOD

– Minden mentes FOOD

– Vital konyha (Katus Attila)

Telefonon rendeltünk, minden helyről az elérhető alacsony kalóriájú ebédet. Mivel nem volt mindenhol vegán menü, így szinte csak húsos ételeket rendeltünk, hogy jobban összehasonlítható legyen a minőség.

A tesztet egy napon végeztük el. Minden ételt tányéron melegítettünk és erről kóstoltunk. Ennek az is oka volt, hogy a fényképen jobban látszódik az ételek mennyisége, mint a dobozban, amiben kaptuk őket.

A tesztben a főételeket kóstoltuk, az összesítő táblázatban az árakat viszont 1 leves + 1 főétel viszonylatban adtuk meg, mert sokan rendelnek levest is.

teszt.jpg

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Készételekről lévén szó, bővítettük a már megszokott illat, állag íz szempontokat.

1. Illat (10% súllyal): arra voltunk kíváncsiak, hogy definiálhatóak-e fűszeraromák? Az alapanyagoknak a jellegzetes illata érződik-e a készételben?

2. Alapanyag minőség (20% súllyal): mennyire lehetett friss a hús, zöldség összetevő? Mennyire filézett a hús? A zöldség kora felhasználáskor? A zöldség fajtája alkalmas-e étkezésre (pl. a hüvelyes bab szálkamentes-e)? Minden ételnél külön a benne lévő összetevők sajátosságai alapján jegyzeteltük a kóstoláskor felmerült gyengeségeket, erősségeket.

3. Állag (20% súllyal): a készétel összetevői kellően megfőttek-e? A friss saláta ropogós maradt-e? A hús rágós, zsíros, nem jól filézett?

4. Fűszerezés (7,5% súllyal): nem elvárt az erős fűszerezés, inkább azt figyeltük, hogy a fűszer jellege mennyire passzol az adott ételhez. Azért a kirívóan gyenge fűszerezés nem kaphatott magas pontszámot.

5. Sózás (7,5% súllyal): fontos a sózás mértéke, hiszen a túl sós ételek már nem illeszkednek az egészséges étrendbe, viszont a sótlan is kellemetlen élmény lehet. Tehát azt pontoztuk, hogy a sózás mértéke az adott étel ízeit harmonikusan erősíti-e fel.

6. Íz (20% súllyal): a fűszerezésen és a sózáson túl az alapanyagok ízét és a kész étel teljes ízélményét pontoztuk.

7. Technológia, elkészítés minősége: A fűszereket egyenletesen szórták-e az ételre vagy vannak indokolatlanul fűszermentes részek ? (Rosszabb helyeken tipikus, hogy beledobálják a csirkemell szeleteket egy nagy tepsibe és csak a tetejére szórnak fűszert. ) Az alapanyagokat egy salátánál kellően összekeverték-e? Az összetevőket egyenletesen darabolták-e fel? A főzési idő elég volt-e vagy lehetett volna tovább főzni a húst?