Eperfagyi nélkül a nyár nem is lenne az igazi. A klasszikus ízek (csoki, vanília) mellett a leggyakrabban fogyasztott fagyi az epres. Persze, ha hozzávesszük, hogy az eper a legjobban fogyasztott friss szezongyümölcs, akkor ezen nincs is mit csodálkoznunk. Átfésültük az áruházak polcait és vakteszteltük a 12 országosan kapható eperfagyit. A tesztgyőztes 26% epret tartalmaz és a legjobb árú eperfagyi jelenleg a magyar piacon.

A Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagyikat szabályozza, vagy inkább mondjuk úgy, hogy ajánlása van a fagylaltkészítők felé. A bolti jégkrémekre, fagylaltokra nincs szabályzás. Sajnos!

Így 0,9%-os gyümölcstartalmú fagyin és a 30%-os epertartalmú fagyin is epres jégkrém felirat található. Személy szerint, mi 20% minimum gyümölcstartalmat szabnánk meg!

 

A TESZT MENETE

Mint mindig, most is bejártuk az összes országos áruházláncot, és felkutattuk a dobozos epres jégkrémeket.

A tesztbe bekerültek a “csíkos” fagylaltok is, ahol külön epres és külön vaníliás/joghurtos rétegek vannak. Ennek oka az volt, hogy a nem réteges fagyikban is ugyanezen összetevők vannak, csak ott teljesen elkeverve.

A jégkrémeket vásárlás után azonnal a hűtőládánkba tettük, hogy ne olvadjanak meg. Miért fontos ez, hisz utána úgyis visszafagyasztjuk, nem? A jégkrém kiolvadáskor kiengedi magából a benne lévő vizet, ami visszafagyasztáskor jegesedik, így a homogén-krémes állag elvész. Tehát a jégkristályos állag annak is a jele, hogy a vásárolt jégkrém egyszer már kiolvadt a dobozban.

A teszten 10-en vettünk részt, egyik kóstoló sem kapott semmilyen információt a kóstolt mintákról (vakteszt).

A jégkrémeket egyenként készítettük ki, és csak azután vettük ki a fagyasztóból a 2. mintát, mikor mindenki végzett az 1. minta kóstolásával és így tovább a 12. mintáig. Ez azért fontos, mert ha már olvadt a jégkrém, akkor más ízeket érezhetünk, mint frissen, még fagyott állapotban kóstolva. nem beszélve arról, hogy olvadtan már az állagot sem lehet értékelni.

Éppen ezért a jégkrémek középső részéből vettünk mintát a kóstoláshoz, hogy a felületi jegesedés ne befolyásolja a pontszámokat.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Fagyasztott termék lévén, a jégkrém illata alig érezhető, ezért csak az állagot és az ízt pontoztuk. Az állagot 35%, míg az ízt 65% súllyal vettük figyelembe az átlagpont kiszámításához.

Állag: a fogyasztói elvárás a krémes állag, ami homogén, ha nincs benne gyümölcsdarab. Ha tartalmaz gyümölcsdarabokat, akkor is krémes az állag, nem lehet jegesedés. A nagyon puha állag az állományjavító adalékokkal elért “felfújás” eredménye lehet, ezért ha valaki az értékeléskor véleményt írt a jégkrém “hígításáról”, akkor azt utólag ellenőriztük a csomagoláson található információk alapján is (tömeg/térfogat arány).

fresh-strawberry-ice-cream-5-683x1024.jpg

Íz: nem kérdés, hogy az eper (oké, valójában szamóca, mert az eper a fán termő gyümölcsöt jelöli) természetes ízének és a tej/tejszín ízének mixét kell éreznünk egy igazán finom epres jégkrémben.

Lepontoztuk:

– jellegtelen, nehezen definiálható ízeket

– nem odaillő, nem epres vagy tejes ízeket

– túlzott édességet

Magasabb pontszámot adtunk:

– a természetes eperíznek, még ha kevésbé erős volt is

– a természetes tej/tejszín íznek, akár mascarponés ízjegyekkel

– ha az édesség mértéke harmóniában állt az eper ízével