Ha a teázásnak van szezonja, az biztos, hogy télen van. Leesett az első hó és nincs is kellemesebb dolog, mint egy bögre gőzölgő teával a havas tájat szemlélni az ablakból. Ezzel 2 jó dolgot is teszünk magunkkal: egyfelől egy kicsit megnyugszunk a havazás látványától, másfelől a citromos teával beviszünk egy kis C-Vitamint is. De melyik citromlével igyam a teám? Leteszteltük a teljes hazai mezőnyt! A nagy citromlé teszt 2019!

 

CITROMLÉ TESZT BEVEZETÉS: A C-VITAMIN ÉS A FORRÓVÍZ

A C-vitamin valóban lebomlik a magas hő hatására, de nem azonnal az egész mennyiség. 20 perc kell ahhoz, hogy 100 °C-on elbomoljon az össze C vitamin. 50 °C-on pedig majdnem egy óra kell ahhoz, hogy a a C vitamin tartalom  50%-a elbomoljon, tehát a fele még ezután is ott van, például a csészénkben. Tehát nem igaz, hogy a meleg, citromos tea nem tartalmaz C vitamint. Ugyanakkor javasoljuk, hogy a citromlevet már csak fogyasztás előtt tegyük a teánkhoz, ezzel is nyerünk pár mg-ot.

 

A CITROMLÉ TESZT FÓKUSZA, MENETE

Az országosan kapható citromleveket kóstoltuk, 50% gyümölcstartalomig bezáróan. A vakteszten mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai vettünk részt.

A citromleveket 7-szeres hígítással kóstoltuk. Ez még mindig nem a fogyasztási arány (teába és limonádéba is kevesebb citromlevet teszünk), viszont megítélhető a citromlé jellege, gyümölcsössége, a savanyúság mértéke.

Összekóstolás történt. Ez ritka esemény a tesztjeinken, de annyira sok hasonló pontszámú és ízű termék volt, hogy 3 csoportot alakítottunk a újrakóstolandó citromlevekből. 2 csoport csak 2 tagú volt, a harmadik viszont 7. Az összekóstoláskor már nem pontoztunk, hanem újra vakteszteltük a 3 csoport tagjait és a kóstolóknak nyilatkozni kellett, hogy mely termékek azonosak a csoportban és melyek eltérőek szerintük. Ahol a legtöbb pontozó azonos terméket jelölt, ott végül mi is azonos pontszámot adtunk mindegyiknek, a korábbi pontozásból származó átlagponttal.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Az illatot nem értékeltük, mivel nem volt jellegzetes egyik illata se annyira, hogy arról érdemben lehessen nyilatkozni.