Ha a teázásnak van szezonja, az biztos, hogy télen van. Leesett az első hó és nincs is kellemesebb dolog, mint egy bögre gőzölgő teával a havas tájat szemlélni az ablakból. Ezzel 2 jó dolgot is teszünk magunkkal: egyfelől egy kicsit megnyugszunk a havazás látványától, másfelől a citromos teával beviszünk egy kis C-Vitamint is. De melyik citromlével igyam a teám? Leteszteltük a teljes hazai mezőnyt! A nagy citromlé teszt 2019!

 

CITROMLÉ TESZT BEVEZETÉS: A C-VITAMIN ÉS A FORRÓVÍZ

A C-vitamin valóban lebomlik a magas hő hatására, de nem azonnal az egész mennyiség. 20 perc kell ahhoz, hogy 100 °C-on elbomoljon az össze C vitamin. 50 °C-on pedig majdnem egy óra kell ahhoz, hogy a a C vitamin tartalom  50%-a elbomoljon, tehát a fele még ezután is ott van, például a csészénkben. Tehát nem igaz, hogy a meleg, citromos tea nem tartalmaz C vitamint. Ugyanakkor javasoljuk, hogy a citromlevet már csak fogyasztás előtt tegyük a teánkhoz, ezzel is nyerünk pár mg-ot.

 

A CITROMLÉ TESZT FÓKUSZA, MENETE

Az országosan kapható citromleveket kóstoltuk, 50% gyümölcstartalomig bezáróan. A vakteszten mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai vettünk részt.