Szépen lassan csökken a hőmérséklet idén, de azért már elég vacogósak a reggelek és az esték is. Ilyenkor szeretünk meleg ételeket fogyasztani, és legegyszerűbb és legfinomabb megoldás erre, ha megfűzzük a kedvenc levesünket. A legnépszerűbb még mindig a húsleves, ami pedig elképzelhetetlen egy jó levestészta nélkül. Ezért teszteltük most a cérnametélteket. A győztes nem lett meglepetés, az ára viszont annál inkább!

TOJÁSOS SZÁRAZTÉSZTÁK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Élelmiszer kategória (1129/2011/EU rendelet szerint) az összetevők: tésztagyártásra alkalmas búza, durumbúza őrleményei, tojás és ivóvíz.

Érzékszervi jellemzők

Külső megjelenés: a száraztészta alakja feleljen meg a megnevezés szerinti alaknak; közel azonos méretű és falvastagságú, felülete egyöntetű legyen, ne legyen repedezett. Az üreges jellegű tészták ne legyenek lapítottak, illetve felnyíltak (cső, szarvacska, kagyló).

Szín: egyenletes, a termék jellegének megfelelő színű legyen.

Illat: (száraz állapotban és főzés közben): jellemző illatú, idegen szagtól mentes legyen.

Íz: jellegzetes ízű, idegen íztől mentes legyen.

Állomány: száraz állapotban külön darabokból álljon, megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

 

TESZT MENETE

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

Végeztünk egy kis piackutatást. A magyar áruházláncokban 17 cérnametéltet találtunk, amibe beletartoznak a cérnácska, boglyácska elnevezésű tészták is. Ezekből 11 termék 8 tojásos volt, 3 áruházláncban pedig csak 8 tojásos cérnametélt kapható.

Követve a vásárlói trendeket így a tesztre mi a 8 tojásos tésztákat szereztük be.

A vakteszten csak a tészták saját ízére voltunk kíváncsiak. Ezért a szokásoktól eltérően só és olaj nélkül főztük ki őket. Kifőzés után hideg csapvízzel leöblítettük a tésztákat és így vakteszteltünk.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a kóstolók között többen ismerik a házi tészta illatát, ami finom tojásos, illetve a tojás és liszt által létrehozott új illatjegyeket takarja. A kihűlt tésztának nincs erős illata, de akkor is érezhetőnek kell lennie a fent leírtaknak. A teljesen semleges illatot, vagy az idegen illatot lepontoztuk

Állag / MÉ: megfőve rugalmas maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.

Íz: ugyanaz, mint az illatnál is, tehát legyen érezhető íze, ami csak a hagyományos tésztáé lehet. Ugye sót sem adtunk hozzá, így csak az alapanyag és technológia minősége számít.