A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriát képezik a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mely borjúmájas ténylegesen prémium minőségű és melyik csak, mint marketingfogást használja a “borjú” szót.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZABÁLYOZÁSA

Májtartalom szerint 3 kategória van

1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.

2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

3. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Vaktesztünkön az illatot, állagot és az ízt pontoztuk, kilencen. A vakteszten külön szempont volt, hogy érezhető-e különbség az adott borjúmájas ízében egy jobb minőségű sertésmájashoz képest.

Illat: nem várunk erős illatot, egy hűtött termék esetében. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen illatot lepontozzuk, ha valami kevés finom illatot érzünk, azért persze plusz pont jár

Állag: ezek a termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozzuk. Az kóstolás élményét romoló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntetjük.

Íz: ezeknek a termékeknek nem szükséges tiszta máj ízűnek lennie, hiszen populáris termékek, sokszor azok is megeszik, akik a májat Marshall módra kifejezetten nem szeretik. A közepes intenzitású májíz mellé várjuk a fűszereket is. A túlzott ízfokozott termékeket lepontozzuk.