Az egyik legfinomabb reggeli gyorsételünk a körözött pirítóssal, mely egyben nagyon egészséges is, a magas fehérjetartalma miatt. Német nyelvterületen Liptauernek hívják, de persze annak semmi köze az igazi fincsi, magyaros körözötthöz, ez a teszten is kiderült. Lássuk, hogy melyik a legfinomabb bolti körözött!

KÖRÖZÖTT VAGY KŐRÖZÖTT?

Nyelvtanilag a helyes a “körözött”. Mi pedig most a legfinomabb bolti körözöttet körözzük 🙂

0589802fcbfaf2a4331156fc89cd6aca.jpg

A KÖRÖZÖTT

A körözött (külföldön Liptauer) egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém (körített túró), amely készíthető juhtúróból (ez a „liptói túró”, amiről az idegen változat a nevét kapta), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból keverve, de sokan csak az utóbbiból készítik.

A hagyományos magyar recept szerintünk a kolbász fűszerezését követi, a túróhoz sót, borsot, pirospaprikát keverünk, kevés köményt és ezen felül pedig lilahagymát.

Nos a Magyar Élelmiszerkönyv csak röviden ízesített túrókészítményként említi, pedig a mai harminc évnél idősebb generációnak nem sok esélye volt elkerülni az iskolákban a körözöttet. Érdekes dolog, hogy a kóstolók között többen is vagyunk, akik gyerekként nem szerették a körözöttet, felnőttként pedig egyenesen imádjuk, Ti hogy vagytok ezzel?

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és az alábbi szempontokat egyeztettük a saját tapasztalatainkon alapulva, hiszen most a Magyar Élelmiszerkönyv nem volt a segítségünkre. Vásárláskor most csak a natúr vagy házias feliratú körözötteket vettük be.

Illat: az alap összetevők illatát várjuk, tehát a hagyma, a kömény, a pirospaprika aromái jelenjenek meg. Az sem jó szerintünk, ha csak kömény illata van a körözöttnek, illetve az sem, ha semmilyen értelmezhető illata nincs.

Állag: legyenek apró rögök a túró miatt, de azért legyen könnyen kenhető. A teljesen összeturmixolt alapanyagok nem emlékeztetnek a körözöttre, hanem inkább valamilyen szendvicskrémre, szóval nem díjaztuk az ilyen homogén állagot.

Íz: ismét nincsenek nagy elvárások, ahogy az illatnál már megfogalmaztuk, jöjjenek a hagymának, köménynek és pirospaprikának az ízei, amit lágyítson és dolgozzon össze a túró íze.