NÉZZÜK A FOLYAMATOT EGY VÁSÁRLÓ SZEMSZÖGÉBŐL!

Feltöltesz 400 USD-t az Allyosra. Itt részt veszel 10 nyereményjátékon 1-1 dollárral. Nem nyersz semmit.

Oké, akkor vásárolsz kedvezményesen valamit a webshopban. Ugye van 390 “rendes” dollárod és “10” nyereményjáték utáni dollárod. Kinézel egy Xbox One X 1 TB konzolt, 43% engedménnyel. 496 $ helyett 315 $ tudod megvenni. Itt írják, hogy használhatsz 35 nyeremény utáni $-t is. Szóval fizetsz 10 + 305 $-t. + a szállítási költséget.

315 $ az 297 Ft-os árfolyamon, 93.555 Ft. Magyarországon most legolcsóbban 130.000 f-ért tudod beszerezni ezt a konzolt. Másodszorra kérdezem, mi az üzlet ebben Joe-nak? 

Ha lepucoljuk a mézet meg a mázat, amivel Joe tálalta ezt az egész közösségi vállalkozást, akkor mi marad?

Marad egy webshop, ahol a piaci árnál jóval olcsóbban tudsz vásárolni és emellé tettek egy nyereményjáték jellegű marketingmodult. Mert igazából ez nem szerencsejáték, mert ott veszthetsz, itt meg nem (elvileg persze). Szóval ez egy nyereményjáték, ahol csak a győztesnek kell fizetni. Ha nyer valaki, akkor az általa betett pénzért megkapja a terméket.

 

HOGY ÉRI MEG EZ JOE-NAK? MI AZ ÜZLETI MODELL?

Feltételezés: Joe elképesztően túlárazva teszi be a nyereményjátékba a terméket. Tehát 100 $ megvesz valamit, 500 $-nak mondja az értékét és az nyeri meg, aki a legtöbbet beleteszi a játékba, akkor még akár kereshet is rajta.

Az Allyoson a nyereményjátékos termékek ára tényleg magasabb a piaci árnál 30-100%-kal. A Delonghi Nespresso Kávéfőző 33.000 Ft a nyereményjátékban, a bolti ára 20.000. Ha mindig a legtöbb pénzt betévő játékos nyer is (bár ez ugye csalás lenne), akkor is kb. 13.000 ft-ot kellene beletennie, hogy Joe nullán legyen (ennyi lehet a beszerzési ára). Nehéz ezt elképzelni, én kijelenteném, hogy ebből lehetetlen pénzt keresnie Joe-nak, hacsak nem ingyen szerzi be a nyereményjátékra a termékeket…

Tehát az üzleti modell első fele veszteséget termel. Nézzük, hogy a másik fele, ami a webshop ki tudja-e egyensúlyozni ezt a veszteséget?

Joe szinte mindent 20-50%-kal olcsóbban ad a magyar kiskereskedelmi áraknál? Hogy lehet ezen haszna?

1. Ingyen kapja szponzorációként (de ez nem valószínű, semmi szponzor nincs feltüntetve)

2. Elfekvő készleteket vásárol fel márkás dolgokból, de a jelenlegi termékek nem ilyennek tűnnek

3. Elképesztő kedvezményt tudott kialkudni a beszállítóinál, mert akkora lesz a rendelés volumene -> ez sem jött be, a webshopon 28 termék van.

Egyik lehetőség sem valószínű, tehát Joe legjobb esetben is egy nagy 0-t tud keresni jelenleg a webshopban. Kijelenthetjük, hogy ez az üzleti modell jelenleg veszteséges!

Ráadásul, ami nekem nagyon furcsa, hogy több termék van (42) a nyereményjátékban, mint a webshopban (28). Tehát ez így még nagyobb bukás Joe-nak.