A tejszelet a gyerekek egyik kedvenc desszertje, ezért ebbe a tesztbe bevontunk 4 iskoláskorú csemetét, akik véleménye alapján alakítottuk ki az értékelési rendszert. A vakteszten 8 tejszelet vett részt és a gyerekeket, de a felnőtt kóstolókat is meglepte az eredmény.

bor1_92.jpg

A TEJSZELET

Egyszerű desszert, hisz 2 piskótaszeletből és a közéjük kent tejes krémből állnak. Az összetevők általában:

– tej 18-41%,

– pálmaolaj,

– liszt,

– cukor,

– tejpor,

– kakaópor, tojáspor,

– vaj,

– térfogatnövelő szerek,

– emulgeáló szerek,

– aromák.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az országos üzletláncokban kapható tejszeleteket szereztük be, amelyek nem voltak különféle mázzal bevonva.

A tesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület végezte, 11 felnőtt és 4 iskoláskorú gyermek.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A szempontrendszert gyerekek bevonásával állítottuk fel. Emiatt előbb csináltunk egy tesztet csak velük. Ez szintén vakteszt volt, ahol elmondták, hogy mi ízlik nekik, és mi az a néhány probléma, ami rontja a fogyasztási élményt szerintük. Ekkor is 8 mintát kóstoltak és mind a 4-en külön-külön időpontban.

Ez alapján rajzolódtak ki az alábbi értékelési szempontok.

Illat: ez nem volt releváns a gyermekeknek, mi azért pontoztunk, de alacsony súllyal vettük figyelembe. Abban állapodtunk meg, hogy a kakaós vagy tejes illatot keressük, a jellegtelen illatú minták alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: a gyerekektől annyi infó jött, hogy nem szeretik a száraz, rágós piskótájú tejszeleteket. A krém mennyisége is fontos volt, azt szűrtük le, hogy amiben több krém van, azt magasabb pontszámmal értékelték.

Íz: a tejes-édes íz volt az elvárás, a piskóta enyhe kakaós ízjegye mellett a fiatal kóstolóknál. A túl édes és jellegtelen ízű tejszeletek alacsonyabb pontszámot kaptak.

 

A NAGY TEJSZELET VAKTESZT EREDMÉNYE

 

9. Milino tejszelet, egységára: 5321 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Minimális tejes illat. Túl puha piskóta. A krém állaga krémes, de levegős. Az íze kellemesen tejes, a kakaó ízt nem éreztük.

 

8. ZOTT Monte snack white tejszelet, egységára: 4448 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont