Bár a gyermekek kedvence, de azt figyeltük meg, hogy aki gyerekként szerette a gumicukrot, az felnőttként is tovább fogyasztja. Legalábbis az Egyesületünk tagjai és a kóstolók így nyilatkoztak. A gyerekeknek mindenképp, de a felnőtteknek is szól ez a teszt, amiből ki se maradhattak volna a kisiskolás kóstolók. Íme az eredmény!
bor1_109.jpg

 

A GUMICUKOR EREDETE

A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben. A figura megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. 1922-ben táncoló medvefigurát készített mézgából, hasonlót azokhoz, amelyek ezekben az időkben a vásárok attrakcióinak számítottak. Az eredeti maci nagyobb méretű volt, majd idővel 22mm-esre változott és „teddy” maci formájúvá alakult. 1925-től kezdve édesgyökérből is készítették. A legelső években a napi termékeket Hans Riegel felesége biciklin szállította a megrendelőkhöz.

A fogyasztás évről évre növekedett, a „Haribo” maci pedig jelképe lett a gumicukroknak. A Haribo cég napjainkban 6000 embert foglalkoztat üzemeiben, termékei reklámozására pedig 97 millió eurót fordít évente.

A gumimaci receptje évek óta változatlan: szirup, cukor, szőlőcukor, zselatin, és különféle aromák. A keverés aránya azonban ma is féltve őrzött titok. A formába öntött és öt napon át szárított “Haribo” macikat elkészültük után méhviasszal vonják be, és becsomagolva szétküldik a világ minden részébe. A cég európai üzemeit naponta mintegy 80 millió gumimaci hagyja el. (forrás: Wikipédia)

 

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka.

A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” vagy „gumicukor” szót, valamint az ízesítésre való utalást. A Magyar Élelmiszerkönyvi irányelv nem ír elő számszerű minőségi (összetételi) paramétereket.

A gumicukrot legnagyobb részben szénhidrát 75%, aminek több, mint fele cukor. 6-7% fehérje, ami főképp az állagért felelős zselatin és egyéb összetevők.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az országosan kapható maci alakú gumicukrokat szereztük be, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak. Összesen 11 különböző minta került a kóstolók elé.