Az egyik legtöbbet fogyasztott italunk, a gyerekek kedvenc italának, a reggeli kakaónak a fő összetevője. Puding, madártej, tejbegríz, turmixok elképzelhetetlen lennének tej nélkül. Tudtad, hogy az egyetlen élőlény a Földön, aki a gyerekkorban elfogyasztott anyatejen túl, felnőtt korában is iszik tejet, az az ember?! Lássuk, melyik a legfinomabb szerintünk az országosan kapható 19 féle 2,8%-os zsírtartalamú tej közül.

A tej a Magyar Élelmiszerkönyvben

A pasztőrözött tej olyan fogyasztói tejféleség, amelyet a gyártás során 71,7 oC hőmérsékleten 15 másodpercig vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint hőkezeltek, majd a legrövidebb időn belül legalább 6 °C-ra hűtöttek, és foszfatázpróbával negatív, de ugyanakkor peroxidázpróbával pozitív reakciót mutat.

Az ESL (Extend Shelf Life) technológia gyakorlatilag a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között van. Olyan hőkezelés, amelynek során a tejet legalább 0,1 másodpercig maximum 135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken, azonban az eltarthatósága 21-28 napra nő.

kepkivagas_2.JPG

ÍGY KÓSTOLTUNK

A lejárat még legalább 10 nap volt mindegyiknél tejnél. Ez a beszerzésnél okozott némi problémát, ugyanis sehogy se akart összejönni egyszerre ennyi tej az üzletekben, aminek passzol is egymáshoz a lejárati dátuma, ezért 2 szakaszban csináltuk meg a tesztet.

A hűtőből kivéve kóstoltuk átlagosan 6-8 Cº-on. A  teszten öten vettünk részt, ugyanis több tagunk is tejcukor érzékeny. Az alábbiak szerint pontoztunk:

Illat: édeskés tejillatot vártunk, a savanyú illat az egyik jele annak, hogy a tej nem friss. Emellett tejszínes, mascarponés illat elfogadott.

Állag: nagyon fontos tényező az állag, hiába passzol minden érték a dobozon, ha tej hígnak, vizesnek tűnik. Így arra figyeltünk, hogy a tej megfelelő töménységű-e.

Íz: egyszerű tejízt kerestünk, nagyobb eltérés az édesség intenzitásában lehet, illetve abban, hogy mennyire érezzük teltnek, teljesnek a tejet (tudva persze, hogy nem frissen fejt házitejet kóstolunk)