Az instant kávék között a leggyakrabban fogyasztott kávé az előre kikevert három az egyben, vagyis 3in1. Kíváncsiak voltunk, hogy érdemes-e a drágábbat megvenni, milyen különbségek vannak ezen termékek piacán. Nos, az eredmények minket is nagyon megleptek!

A HÁROMAZEGYBENRŐL

Nos a cukorral és tejjel ízesített kávékra kínál elvileg alternatívát ez a termékkör. Előre porciózott tasakok tartalmát beleöntjük a csészébe, forróvíz, pár keverés és kész a kávé. Nos ezeknek a termékeknek ez az előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek.

Érdemes a hagyományosan főtt kávékhoz hasonlítani a 3in1-et? Nem! Először is az őrölt kávéból “kifőzzük” a kávéaromákat, az instantnál, meg lefőzik ugyan, de utána lepárolják és kiszárítják. Ha cukorral isszuk a kávénkat, akkor örülhetünk, mert cukor van a háromazegyben is. A tej helyett pedig, tejpor, tejporpótló vagy a kávéfehérítő fantázianevű készítmény van.

Ezen felül pedig vannak aromák is az instant verzióban, szóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy önálló termék, tehát az értékelési szempontokat is ehhez a termékhez igazítva kellet kidolgoznunk.

 

A TESZT MENETE

Beszereztük a COOP/ REÁL/ LIDL/ ALDI/ PENNY/ TESCO/ SPAR/ Auchan üzletekben található összes 3in1 kávét, márkás és sajátmrákás verziókat is. Így végül 20 instant kávét kóstoltunk.

A tesztet  mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el. 11-en kóstoltunk.

A kávékat 1,5 dl vízzel hígítottuk minden esetben.

borito2_8.jpg

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A 3in1 instant kávéknál minden összetevőt értékelni kell, így a kávé a tejes összetevők minőségét és az édesség mértékét pontoztuk, az alábbiak szerint.

Illat: csak a kávé és a tej aromákat érezhetjük, az idegen illatokat lepontoztuk, illetve a jellegtelen vagy nem definiálható illatú kávék sem kaphattak magas pontszámot.

Íz: 3 felé bontottuk az értékelését

1. Kávé íze: nem vártunk az őrölt kávétesztünk győzteséhez hasonló kávéaromákat, egy egyszerű robusta kávéízzel már kiegyeztünk. Ha nem éreztünk kávé ízt, akkor lepontoztuk a tesztalanyt.

2. Tejes összetevők íze: elvileg azért teszünk tejet a kávénkba (már aki tesz bele), hogy lágyítsuk a kávé savanyú-kesernyés ízét, de nem azért, hogy teljesen felülírjuk. Szóval, itt a kávé-tejes összetevők harmóniáját pontoztuk.