A nyári időszakban tonnaszámra vásároljuk az előre pácolt húsokat a grillezéshez. A marinádozott csirkének nagy előnye, hogy hosszú ideig van a pácban, így jobban átjárja a húst. Viszont ennek a terméknek csak akkor van varázsa, ha a hús jó minőségű. Lássuk melyik termék felelt meg leginkább ezeknek a feltételeknek a vakteszten!

 

A PÁCOLT HÚSOKRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyvben nincs sok minden írva a marinádozott húsokról. Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.

A tesztelt termékek összetevői

– 71-84% hús

– 11-15% víz

– marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)

– só 1-3%

– cukor 1%

– savanyúságszabályozók, antioxidánsok.

A termék minőségét 2 tényező, a jól “nevelt” csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható marinádozott csirkemelleket az Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzleteiben.

11-en vakteszteltünk. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A csomagolásban található csirkemell darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.

Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkemelleket. 3-5 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon. Minél vastagabb volt a csirkemell szelet, annál tovább pároltuk-sütöttük.

A sütés után egyenként készítettük a kóstolók elé, leginkább az illatok miatt. A sütés után közvetlenül az illatok is erősebbek.

Utána 5-8 mm vastag szeletekre vágtuk őket. Az állag megítélése miatt ezt is egyenként végeztük, hogy a szaftmennyiséget a kóstolók pontosabban tudják értékelni.

Majd következett a kóstolás.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A marinádozott, sült csirkemelleket szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.